Ayurveda sau medicina ayurvedică reprezintă sistemul de cunoștințe medicale indiene care provine din textele sacre ale Vedelor (c. 3900 î.Hr.- c. 1500 î.Hr.) și ale cărui principii sunt valorificate în ceea ce astăzi numim terapii alternative.
Origine
Există patru Vede: Rig-veda, Sama-Veda, Yajur-Veda și Atharva-Veda. Ayurveda derivă din a patra, Atharva-Veda, subordonată celorlalte trei. Inițial, principiile de vindecare expuse în Atharva-Veda se bazau pe valența tămăduitoare a sunetului sau cuvântului, nefiind menționate medicamentele.
Istoric
Ayurveda este practic cel mai vechi sistem de medicină din lume, documentat istoric (>6000 ani) Ayurveda clasică s-a dezvoltat și practicat tradițional pe teritoriul Indiei. Budismul a preluat Ayurveda și a dus-o în Tibet și în alte țări- precum Thailanda, Birmania, dezvoltând și aducând anumite specificuri locale. Medicina tibetană, fundamentată în secolele IV-VI asociază noțiunile de ayurveda cu viziunea medicinei chineze în legătură cu cele 5 elemente și teoria circulației energiei în meridiane. În prezent Ayurveda are succes în creștere în multe țări din lume- SUA, Australia, Europa, Rusia, America de sud. În România existâ atat clinici de ayurveda particulare cât și cursuri de ayurveda organizate permanent.
Lucrări
Dintre scrierile vedice originale, unele s-au pierdut definitiv cu ocazia numeroaselor războaie, iar altele au ajuns în muzeele din Germania(se pare că în timp ce coloniștii britanici erau în special interesați să exploateze mirodenii și giuvaeruri, germanii au avut interese mai înțelepte) Tratatele clasice cele mai cunoscute în domeniu ayurveda, din perioada antichității sunt: Charaka Samhita, tratat de medicină generală, în mai multe volume. Susruta Samhita- tratat de medicină generală și chirurgieprezintă inclusiv tehnici chirurgicale care sunt realizate aproape identic și în zilele noastre Astanga Hrdaya -compendiu de medicină În perioada medievală Ayurveda a fost îmbogățită de cercetările alchimice, cu preparatele herbo-minerale, formate din amestecuri de plante și diferite minereuri sau metale( precum aur, argint, mercur, plumb, cupru, arsenic etc), acestea fiind preparate prin coacere lentă repetată la foc.
sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ayurveda
Ce ai gasit nou si bun...