Termenul yoga provine din limba sanscrita si are mai multe semnificatii, uneori insemna uniune, definind aceasta incercare de a stabili aceasta armonie a tuturorcomponentelor umane. In momentele in care se stabileste aceasta armonie, toate energiile care gestioneaza functionarea si construirea, purificarea si recuperarea functiilor si structurii umane pot beneficia profund de potentialitatea care caracterizeaza forta naturii, matricea comuna prezenta in fiecare creatura.
Practica yoga se bazaeza pe o stiinta si filosofie foarte veche destinata gasirii radacinii echilibrului uman, fizic si mental. Eterna actualizare a acestei discipline este legata de faptul ca ea raspunde unei exigente profundesi universale, in care se cerceteaza totate beneficiile starii de bine, mentala si fizica. Aceasta determina yoga sa aiba multe semnificatii si printre altele, aceasta incearca regasirea unei stari de armonie a tuturor componentelor umane.
Cele mai vechi scrieri indiene sunt Vedele. Acestea sunt structurate sub forma a patru seturi de scrieri: Rig Veda – cunoasterea imnurilor, Sam Veda – cunoasterea despre melodii, Yajur Veda si Atharva Veda – din care provine atat yoga cat si ayurveda. Textul de baza al sistemului yoga, Yoga -sutra, este atribuit lui Patanjali, care in numai 194 de sutre, sistematizeaza o intreaga doctrina. El a trait cu 200 de ani inainte de Christos.
Scopul definitoriu a yogai traditionale este sa conduca omul catre o transformare interioara, punandu-i la dispozitie un proces evolutiv cu efecte asupra intregii structuri – formate dintr-un corp fizic, un corp de vitalitate si un substrat mental. Ayurveda, latura care se ocupa de stabilirea sanatatii individuale, spune ca suferinta, durerea, care conditioneaza omul este de trei feluri: externa, interna si naturala, sau divina. Practica yoga poate fi considerata un raspuns determinat sa combata aceasta cauze ale suferintei.
Posturile corporale (asana) si respiratia controlata (pranayama) combat cauzele externe, ale corpului. Suferinta interna, mentala este exorcizata prin controlul respiratiei si prin concentrare. Rezultatul global, produsul practicilor corporale, respiratorii si psihice au drept rezultat o stare de buna dispozitie ce permite infruntarea celei de-a treia cauze a suferintei provocate de ceea ce nu depinde de noi – natura, fenomenele.
Practica yoga este accesibila oamenilor de toate varstele, de toate nivelurile, tineri, bonlavi, gravide etc. Practica yoga se adapteaza. Secretul consta in aceea ca fiecare executa la nivelul posibilitatilor sale fizice. Nu se forteaza si fiecare persoana va fi multumita de efortul depus.
Yoga poate fi practicata in mai multe scopuri. Se poate practica pentru tonifiere, pentru dezvoltarea vitalitatii, si bunei dispozitii.Yoga poate fi practicata ca o cautare spirituala, in sensul ca fizicul este vehiculul prin care se ajunge la stari spirituale avansate.
Yoga mai este practicata si ca disciplina kineto-terapeutica, stiut fiind faptul ca prin exercitii de yoga pot fi ameliorate chiar si unele afectiuni acute, cum ar fi durerile de spate, constipatia sau raceala sau chiar afectiuni cronice. Insa rolul principal al exercitiilor de yoga este cel preventiv.
O practica perseverenta aduce practicantului o sanatate robusta si chiar performante de control al functiilor involuntare. Adiacent, se produce o detoxifiere, alinierea perfecta a structurilor organismului avand implicatii profunde, chiar la nivel celular.
,,Medicina traditionala include diversele practici terapeutice, abordari, cunostiinte si credinte ce incorporeaza: medicini ce folosesc extrase din plante, animale sau minerale, terapii spirituale, tehnici manuale, exercitii executate singure sau in combinatie cu una sau mai multe metode (dintre cele mentionate mai sus)si sunt folosite pentru a mentine starea de bine cat si pentru a diagnostica, a trata si a preveni afectiunile.” Aceasta este definitia medicinei traditionale a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (O.M.S.) si in ,,Strategia de dezvoltare a medicinei traditionale pentru intervalul 2002 – 2005 a Organizatiei Mondiale a Sanatatii” se precizeaza apartenenta practicilor yoga si ayurveda la medicina traditionala, ele fiind considerate o componenta a medicinei traditionale ce au depasit granitele continentale, apatinand patrimoniului sanatatii lumii intregi.
“In Regiunea Asiei de Sud-Est, cele mai comune discipline terapeutice practicate suntAyurveda, Unani, Siddha, Yoga, Jamu (Indonezia), Koryo medicine (DPR Korea) si, originare din alte regiuni, medicina Chineza, acupunctura si homeopatia. Aceste diverse sisteme utilizeaza plante medicinale, terapii manuale si spirituale si exercitii diverse. Unele care isi au originea in Regiune (Asia), cum este Ayurveda si Yoga s-au raspandit in toata lumea”
Ce ai gasit nou si bun...